ZUPA DNIA :
KRUPNIK
SKŁADNIKI:
- Marchew 100g
- Pietruszka 40g
- Seler 20g
- Por 20g
- Cebula 20g
- Porcja rosołowa 250g
- kasza jęczmienna 100g
- Ziemniaki 500g
- Grzyby suszone 10g
- olej 10cm3
- natka pietruszki 10g
- sól
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
- Dokonać obróbki wstępnej warzyw, ziemniaków grzybów i porcji rosołowej.
- Grzyby namoczyć przez około 30 minut.
- Warzywa pokroić w paski,ziemniaki w kostkę
- Ugotować wywar ( do zimnej wody włożyć porcję rosołową, przyprawy wymienione wyżej, grzyby;gotować około 60 minut, na 15 minut przed zakończeniem dodać warzywa).
- Kaszę opłukać, zalać zimną wodą. Dodać olej i gotować na wolnym ogniu około 60 min.
- Ziemniaki ugotować w wywarze, połączyć z rozklejoną kaszą.
- Doprawić do smaku.
Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.