ZUPA:
Krem marchwiowo-pomarańczowy z grzankami
SKŁADNIKI:
- 500 g marchwi
- 2 dymki (bez szczypioru, tylko cebule)
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 500 ml wywaru jarzynowego (lub wody i kostka rosołowa – polecam ekologiczne bez glutaminianu sodu)
- 1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
sól i pieprz do smaku - \1/2 kubeczka śmietany (opcjonalnie)
- Marchew obieramy i kroimy na plasterki.
PRZYGOTOWANIE:
- Masło topimy w garnuszku,
- \dodajemy marchew, dusimy kilka minut dodajemy pokrojoną dymkę i – jeśli używamy suszonego – tymianek.
- Dusimy ok. 10 minut. Zalewamy wywarem jarzynowym i sokiem.
- Gotujemy ok. 30 minut, aż marchew zmięknie.
- Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (jeśli używamy świeżego).
DANIE GŁÓWNE:
POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM Z KASZA GRYCZANĄ I SURÓWKĄ Z BIAŁĘJ KAPUSTY
SKŁADNIKI : 2-4 PORCJE
- 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli cukrowej
- 2 łyżki obranych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 250 g grzybów
- 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki gorącego bulionu wołowego (lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego)
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwiczkę oczyścić z błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić na cienkie plasterki, każdy plasterek dodatkowo jeszcze przekroić na pół. Mięso doprawić solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, wymieszać, obtoczyć w mące.
- Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać orzechy włoskie i chwilę razem podsmażyć. Dodać polędwiczkę i obsmażać przez około 5 minut, co chwilę zamieszać, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oliwy.
- Gdy mięso będzie już obsmażone, dodać umyte, osuszone i pokrojone grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty aż grzyby zmiękną.
Wlać brandy i odparować (lub ostrożnie podpalić – uwaga, płomień może być wysoki). Wlać gorący bulion lub wodę z sosem sojowym i gotować przez 2 minuty, następnie dodać śmietankę i gotować jeszcze przez chwilę aż sos będzie gęsty. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną czy pęczakiem.
Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.