BLOG KULINARNY AGI

Moje przepisy

Czołem! Dzięki, że wpadasz na naszego bloga. Śmiało włącz się do
dyskusji i zasubskrybuj kanał RSS aby być na bieżąco. Na razie!

ZUPA:

Krem marchwiowo-pomarańczowy z grzankami

SKŁADNIKI:

  • 500 g marchwi
  • 2 dymki (bez szczypioru, tylko cebule)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 500 ml wywaru jarzynowego (lub wody i kostka rosołowa – polecam ekologiczne bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
    sól i pieprz do smaku
  • \1/2 kubeczka śmietany (opcjonalnie)
  • Marchew obieramy i kroimy na plasterki. 

    PRZYGOTOWANIE:

  • Masło topimy w garnuszku,
  • \dodajemy marchew, dusimy kilka minut dodajemy pokrojoną dymkę i – jeśli używamy suszonego – tymianek.
  • Dusimy ok. 10 minut. Zalewamy wywarem jarzynowym i sokiem.
  • Gotujemy ok. 30 minut, aż marchew zmięknie.
  • Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (jeśli używamy świeżego).

16508628_1228776263910274_4051596097991291453_n

DANIE GŁÓWNE:

POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM Z KASZA GRYCZANĄ I SURÓWKĄ Z BIAŁĘJ KAPUSTY

SKŁADNIKI : 2-4 PORCJE

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 2 łyżki obranych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 250 g grzybów
  • 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu wołowego (lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego)
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Polędwiczkę oczyścić z błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić na cienkie plasterki, każdy plasterek dodatkowo jeszcze przekroić na pół. Mięso doprawić solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, wymieszać, obtoczyć w mące.
  • Na większej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać orzechy włoskie i chwilę razem podsmażyć. Dodać polędwiczkę i obsmażać przez około 5 minut, co chwilę zamieszać, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oliwy.
  • Gdy mięso będzie już obsmażone, dodać umyte, osuszone i pokrojone grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty aż grzyby zmiękną.

Wlać brandy i odparować (lub ostrożnie podpalić – uwaga, płomień może być wysoki). Wlać gorący bulion lub wodę z sosem sojowym i gotować przez 2 minuty, następnie dodać śmietankę i gotować jeszcze przez chwilę aż sos będzie gęsty. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną czy pęczakiem.

 

Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź